Türkiyede aşılama ne zaman başlayacak
Türkiye’de aşılama ne zaman başlayacak?
Türkiye’de aşılama ne zaman başlayacak?Tarihi güne çok az kaldı. Türkiye’nin Çin’den aldığı korona virüs aşıları 25 Aralık’ta vatandaşa yapılamaya başlanacak. Sağlık Bakanlığı günde 450 bin kişiye aşı yapmayı planlıyor. Bakanlık önce kimlere aşı yapılacağını listeledi.
Çin’den alınan korona virüs aşıları yapılan testlerin ardından 25 Aralık tarihinde vatandaşa uygulanacak. Bakanlık hazırlık ve test süresinin ardından 25 Aralık tarihinde günde 450 bin kişiye aşı yapmayı planlıyor. Türkiye, aşı için Çin şirketi Sinovac ile anlaşma yapmış ilk parti olarak 10 milyon doz satın almıştı.
TÜRKİYE’DE AŞILAMA NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
İki doz şeklinde yapılacak aşı 5 milyon kişiye yapılacak. Bu da ciddi bir çalışma ve planlama gerektiriyor. Bu planlamayı Sağlık Bakanlığı il il, ilçe ilçe hazırlamaya başladı. Aşı için öncelikli kişiler belirlenecek ve aşılama çalışmaları paylaşılacak.
TÜRKİYE’DE AŞI SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
Peki, Sağlık Bakanlığı süreci nasıl yönetecek? Bakanlık aşının taşıma koşulları, taşıma şekli (Lojistiği) ve mikarı konusunda çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmaların 25 Aralık’a kadar bitmesi planlanıyor. Evden çıkamayan kronik ve yatalak hastalar için personel evde aşılama işlemi başlatacak. Aile hekimleri ve sağlık çalışanları evlerde aşılama işini yürütecek. E-devlet üzerinden bakılabilen aşı takip sistemine korona virüs aşısı da dahil edilecek. Konuyla ilgili veri merkezi oluşturulacak aşı yapılan kişinin tüm bilgileri bu merkezde tutulacak. İyileşme veya daha kötüye gitme takibi buradan yapılacak.
ÖNCE SAĞLIKÇILAR AŞI OLACAK!
Türkiye’de aşılama ne zaman başlayacak?Sağlık Bakanlığı, sağlık kuruluşlarına yazı göndererek aşı yapılacak personel listesini bakanlığa göndermelerini istedi. Öncelik hastalığı geçirmemiş sağlıkçılar olarak belirlendi. Aşının hazırlanması ve test aşamaları için 10-13 günlük bir süre belirlendi. Bu sürenin bitmesi ve aşılama çalışmalarının başlaması 25 Aralık tarihini bulacak. İlk aşılama çalışması 5 milyon kiişiye yapılacak. Bu süreç devam ederken korona virüs aşılarının alımına devam edilecek. Şubat ayına gelindiğinde, dünya genelinde bir aşı fazlası yaşanabilir. Çünkü ülkelerin çoğu yapabileceklerinden fazla aşı sipariş verdi. Toplumlarda aşılama oranının 50-60 civarında olduğu hesaba katıldığında zorunlu olmadığı sürece, aşı fazlası doğabilecek.
KORONA VİRÜS AŞISI NASIL TAŞINACAK!
Aşıların Türkiye’nin dört bir yanına ulaşması ve bozulmaması için soğuk hava zincirleri kullanılacak. 1403 soğuk hava taşıma zinciri ve 15 soğuk hava deposu bulunduğu belirtiliyor. İhtiyaca göre bu sayılar arttırılacak ve yeni soğuk hava depoları kurulabilecek. Sağlık Bakanlığı daha önceki tecrübelerine dayanarak, günde 300-450 bin arasında aşılama yapılabildiğinin bilgisini paylaştı. Öte yandan korona virüs aşısı 3 yıl buzdolabında saklanabiliyor. Bu süreçte aşı bozulmuyor.
İKİ DOZ KAÇ GÜN ARA İLE YAPILACAK
Aşının korunabilmesi için bulunduğu sıcaklığın 2 ile 8 derece arasında olması gerekiyor. İki doz şeklinde yapılacak olan sıcaklık 60 yaş üstüne 21 veya 30 gün arayla, daha gençlere ise 14 gün arayla yapılacak. 2’nci dozdan sonra antikor oranının yüzde 50’nin üzerine çıktığı, Çin aşısı yaptıranların yüzde 92’sinde de antikor oluştuğu belirtiliyor. Aşının koruma süresinin 6 ile 8 ay arasında olması planlanıyor. Şubat-mart aylarında hem toplumsal bağışıklık hem de aşı bağışıklığı nedeniyle her iki kişiden biri, salgın sisteminin dışına düşecek. Böylece kısa sürede nüfusun yüzde 50’sinin bağışıklığı güçlenecek ve virüsün yayılma hızı ciddi oranda düşecek. Normalleşme takvimine göre Nisan ayında rahatlama Temmuz ayında ise maskelerden kurtulma planlanıyor.