Sağlık

Demir içeren yiyecekler nelerdir

Demir içeren yiyecekler nelerdir? Demir içeren besinler nelerdir? Hamilelikte demir içeren besinler nelerdir? Kan ve demir yapan besinler nelerdir?

Demir içeren yiyecekler nelerdir, Ülkemizde çok sık rastlanan bir sorundur demir eksikliği. Genellikle kadın ve çocuklarda çok görülen bir durumdur. Vücudumuzun temel bir mirerali olan demirin, bizlere çok faydası vardır. Bunları sıralayacak olursak, fiziksel büyüme, kan yapıcı, nörolojik gelişim gibi.

Vücudumuzun demir depoları düştüğünde oksijeni taşımak için yeterli ve normal kırmızı kan hücreleri yapılamıyor ve demir eksikliği anemisi gelişebiliyor. Halsizlik, dikkatsizlik, deride solgunluk, çabuk yorulma, baş dönmesi, iştahsızlık, soğuğa hassasiyet gibi belirtilerle ortaya çıkan demir eksikliğini, demir içeriği yüksek besinlerle gidermek mümkün. Nelerdir bu besinler? Gelin hep beraber bu besinleri inceleyelim.

Demir içeren besinler nelerdir?

Kabak çekirdeği:

Kabak çekirdeği ülkemizde bol yetişen bir besin kaynağıdır. Kabak çekirdeğinin 100 gramında ortalama 9 mg demir bulunmaktadır. Bu oranda vücudun, demir eksikliğini karşilamada fayda sağlamaktadır.

Kırmızı Et:

Kırmızı Et, hem protein hemde demir açısından yüksek bir besindir. 100 gr kırmızı ette, ortalama 2.7 mg demir bulunmaktadır. Kronik rahatsızlığı bulunan kisilerin günlük tüketimi, uzman doktorlara danışarak tüketilmelidir.

Kuru meyveler:

Kuru meyveler, doğal yöntemler ile kurutulmuş ise insan vücuduna çok fayda sağlarlar. Demir içeriği ile anemiye karşı koruyucu, yüksek antioksidan içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendiren kuru meyveler, kalori içeriğinin yoğun olması ve kan şekerini hızlı yükseltmesi nedeniyle ölçülü tüketilmelidir.

Yumurta:

Yumurtanın faydalarını saymakla bitiremeyiz. Anne sütünden sonra gelen en değerli besin kaynağıdır. Yumurtanın içindeki zengin demir kaynağı, bir çok hastalığın önüne geçiyor. Ortalama günde bi iki adet yumurta tüketilmesi önerilmektedir.

Karaciğer:

Kan yapıcı besin olarak bilinen karaciğer, demir açısından da yüksek bir besindir. Yüksek kolesterol rahatsızlığı olan hastalar, tüketimi uzman hekimlerin kontrolünde olması gerekir.

Beyaz Et:

Kırmızı et tüketmeyenler için beyaz et tüketimi demir gereksinmesinin karşılanmasında önemli fayda sağlıyor. Beyaz eti derisiz ve ızgara/haşlama pişirme yöntemleri ile hazırlayarak daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu